הרגלי חיסכון ברחבי העולם: השוואה בין מדינות שונות

הרגלי חיסכון ברחבי העולם: השוואה בין מדינות שונות

במדינות שונות ברחבי העולם, לאנשים יש הרגלי חיסכון שונים אשר מושפעים ממכוון גורמים כגון תרבות, תנאים כלכליים ומדיניות ממשלתית. איך מתייחסים לנושא של תוכניות חיסכון במקומות שונים, וכיצד ישראל שונה ממדינות אחרות? הכנו לכם סקירה מרתקת.

ארצות הברית והודו: הרגלי חיסכון קלושים

באופן מפתיע, שתי המדינות המאוד שונות הללו נמצאות על אותו הקצה של הסקאלה. ארצות הברית, מדינה מפותחת מכל מדינה אפשרית, דווקא סובלת ממוניטין של מדינה בה אנשים לא חוסכים. אמריקאים חוסכים בממוצע רק כ-7% מההכנסה הפנויה שלהם, בשל סיבות מורכבות שכוללות גורמים כמו יוקר מחיה, תרבות שמעודדת צרכנות והיעדר השכלה פיננסית. בנוסף, ממשלת ארה"ב אינה מציעה תמריצים משמעותיים לחיסכון, ויש חוסר ברשתות ביטחון סוציאליות. בהודו המצב אפילו פחות חיובי, עם שיעור חיסכון ממוצע של כ-4% בלבד. הגורם העיקרי למצב העגום הוא השכלה פיננסית רעועה ורמה גבוהה של עוני. עם זאת, ישנן יוזמות המיושמות על ידי הממשלה לעידוד חיסכון, כגון תוכנית Jan Dhan Yojana המספקת גישה לשירותים פיננסיים למשקי בית בעלי הכנסה נמוכה.

יפן וגרמניה: אומות של חוסכים

לעומת מדינות אלה, יש אחרות שנמצאות בקצה השני של הסקאלה. ביפן, שיעורי החיסכון גבוהים מאוד, ואפילו הגיעו בעבר לשיא של 25%. העדפת החיסכון של יפנים נובעת בין השאר מגורמים תרבותיים, כמו התמקדות בתכנון לטווח ארוך ורצון לביטחון כלכלי. גם גרמניה ידועה בתרבות החסכונית שלה, וזה בא לידי ביטוי בשיעור חיסכון ממוצע שנע סביב 10%. גם בגרמניה הגורם הראשי דומה – אנשים פשוט נוטים לחשוב קדימה.

סין: תרבות חיסכון מתפתחת

סין עברה שינויים כלכליים משמעותיים בעשורים האחרונים, ועם זה חלו גם שינויים בהרגלי החיסכון. מבחינה היסטורית, התרבות הסינית מקדשת חיסכון. עם זאת, עם עליית הצרכנות ומעמד הביניים הגובר, שיעורי החיסכון ירדו בשנים האחרונות. כדי להתמודד עם המצב, ממשלת סין מיישמת כעת מדיניות לעידוד חיסכון.

איחוד האמירויות הערביות: הוצאות מעל הכל

לפני שאנחנו מגיעים לישראל, בואו נביט על מדינה נוספת בה אנשים לא חוסכים, אך מסיבות ייחודיות למדי. באיחוד האמירויות שיעור החיסכון עומד על כ-2% בסך הכל. הדבר נובע בין השאר מהכלכלה העשירה במדינה (בעיקר בזכות עסקי נפט), שהובילה לרמה גבוהה של צרכנות. עם זאת, הממשלה מיישמת כעת מדיניות בניסיון לגרום לשינוי, לרבות הנהגת תוכניות חיסכון חובה לעובדים זרים (שמספרם במדינה גבוה מאוד).

ישראל: הרגלי חיסכון מעורבים

מה קורה אצלנו? בישראל יש תרבות מעורבת של הרגלי חיסכון, כאשר יש משקי בית שחוסכים בחריצות ואחרים מתקשים לחסוך בכלל, בין היתר בשל יוקר המחיה והתנאים הכלכליים המאתגרים במדינה. בנוסף, גורמים תרבותיים ממלאים תפקיד בהרגלי החיסכון, כאשר ישראלים רבים נותנים עדיפות לערך של הנאה מהחיים בהווה במקום לחסוך לעתיד.

רוצים להתחיל לחסוך? כל מה שאתם צריכים זה לבחור תוכניות חיסכון מתאימות ולאמץ הרגלי חיסכון בריאים ונבונים.

קרדיט לתמונות FREEPIK

דילוג לתוכן